joi, 12 iunie 2008

Rezervatia arheologica "Malul Rosu" - gunoaiele "civilizatiei" de azi


"Arheologii sustin ca prima civilizatie, a pietrei cioplite, a aparut pe platoul continentul european, acum 22.000 de mii de ani. Vestigii datand din acea perioada au fost gasite si in zona Romaniei de azi. in orasul cetate Giurgiu, toate magurile si damburile au fost locuite. Fie ca e vorba de Malul Rosu, Smarda, Insula Cetatii de platoul unde se afla Turnul Ceasornicului, siturile au evidentiat urme ale civilizatiei demult apuse. Plasate in semicercuri, la distante egale de Giurgiu, au fost descoperite relicve istorice din diferite epoci. Gostinu, Pietrele, Puieni, Daita, Fratesti, Hodiyoaia, Putineiu, Arsache sunt cateva nume din salba arheologica ce inconjoara Giurgiu. Spre nord alt brau conserva elementele existentei umane, prin obiecte. incepand cu secolul douazeci inainte de Hrisots si pana la vremurile de glorie ale armatelor marilor Mircea, Vlad sau Mihai. Comana, cu vatra sa Asan-Aga, cunoscuta azi sub numele de Bujoreni, impreuna cu Draganesti-Vlasca si Popestii lui Burebista sunt dovezi clare ale civilizatiei pe aceste meleaguri denumite din vechime Vlasca.
Epoca daco-romana pe aceste locuri poate fi reconstituita din documente bizantine. Din acestea aflam despre perioada retragerii, semnalata intre secolele III-VII, atunci cand a avut loc formarea poporului si a limbii romane. Odata cu aceste schimbari apar comertul si carausia. Punctul cel mai propice dinspre
Valahia spre Balcani devine zona Mocanu-Malu Rosu si a insulei ce se va numi mai tarziu a Ramadanului. Epoca feudalismului mijlociu este cuprinsa prin atestarile documentare despre Regatul Romano-Bulgar al lui Petru si Asan care fac referire la asezarile romanesti de pe malul nordic al canalului Sf. Gheorghe."La deschiderea santierului!

Click pe imagini pentru a vedea harta.


Sit deschis, la iesire din oras, pe drumul european E85, in apropiere de vama si de Ins. Mocanu.
Inconjurat de un peisaj specific de lunca, acesta zona s-ar parea ca este protejata, aici urmand sa se construiasca "Giurgiu DOI", un proiect maret al primariei in colaborare cu o firma spaniola "SolMEd"(detalii in postarile anterioare).
Momentan locul are ca destinatie groapa de gunoi, neputand sune ca este un sit arheologic daca nu ai vedea gropile perfect sapate si un panou rosu de atentionare. Solul fiind argilos-nisipos, este perfect pentru cuibarirea unei specii de pasari tipice zoinei.


Ce am vazut acolo, nu numai ca m-a intristat terbil dar mi-a facut greata, la propriu, stiind ca cei de la Muzeu Judetean Teoharie Antonescu, au ingradit la un moment dat, dar... s-a furat, au tot curatat si inca mai vin acolo cu masini mari de gunoi si golesc gropile o data la cateva luni, au amendat oameni cu ajutorul politiei, dar... giurgiuveanul si gostinarul... nu are cum sa inteleaga cum ca acolo au stat oameni acum cateva mii de ani si ca locul trebuie respectat.BATAIE SI INCHISORE .... cu campanii sociale nu cred ca ar merge ca... nu stiu cei de la asistenta sociala, ce inseamna, darmite oamenii de rand sau cei din primarie. Ce-i trebuie prostului? Tichie de margaritar. Adica ... ce credeti ca se propune pentru zona...? desigur dezvoltari imobiliare!


Cum a spus un domn, "fiecare fotografie facuta, poate deveni atestare a istoriei"considerad ca nici nu intorci bine capul si monumentele dispar.

Ca sa va conving , am sa insir o serie de monumente ce...... nu mai sunt
(Scoala Nr.7 - fosta scoala de fete Regina Maria, Ateneul - se pastreaza fatada,Gradina alei - se modifica planul in fiecare an, zidul Tabiei - partial distrus,strada tabiei - costructii haotice, strada Garii - constructii haotice,Fabria de zahar Danubiana,Portul Ramadan,Turnul cu ceasornic - nu va mai fi niciodata vazut in forma lui initiala -dar avem bar, samd.)click aici pentru harta
Zidul fortificatiei Tabiei (in turceste tabie=cetate,fortificatie) - in existent dar intr-o stare de degradare avansata.



O sa mai postez imagini cu monumente disparute au pe cale de disparitie, dar nu vreau sa transform blogul asta in film horor documentar. Una rece una calda!
Acum trebuie sa gasesc un subiect ma cald, poate imi sugerati ceva!

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails