duminică, 30 martie 2008

Inca una tare la Giurgiu




Acum 3 zile s-au implinit 90 de ani de la unirea Tarii Romanesti cu Basarabia! Unirea s-a hotarat in urma tratatului de pace semnat la Hanul lui Manuc - Bucuresti! DAR........

Au avut loc 5 intalniri, din care in cea de-a 5-a s-a semnat tratatul!
Primele 4 intalniri ,pentru tratative, au avut loc la Giurgiu ,intr-un han situat in apropiere de turnul cu ceasornic din centru (
pour le connaisseurs: casa familiei Iorgulesc, vizavi de fosta banca agricola,pe partea cu meteor).
In imagine aveti aspetul actual al fostului han!

DE CE? s-au dus la Bucuresti sa semneze tratatul?
Pentru ca generalul rus Mihail Illarionovici Golenişcev-Kutuzov (cunoscut mai degrabă cu
numele de Kutuzov) alaturi de alte "capete armate-sau iluminate" :) nu au mai suportat frigul si au vrut un han cu incalzire! Astfel ca 90% din tratatul de pace a fost dezbatut la Giurgiu!
DE CE? Gen. rus Kutuzov este important?

A stat 6 luni in Giurgiu, iar acest general este cel care l-a infrant pe Napoleon!



Forma "Basarabiei" la momentul semnarii tratatului nu s-a negociat datorita faptului ca tratatul trebua sa se duca la bun sfarsit cu orice pret; astfel ca regiunea Basarabia, care era de cativa zeci de km patrati deasupra bratului dunarii Sf. Gheorghe , a ajuns sa fie mult mai mare pentru ca scrisul a fot pus pe inaltime si nu pe lungime! Si uite asa.. claie de minoritati ......!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Un oras ca un brand, o da, frumos concept si atat de greu de pus in practica pt giurgiuveni, considerand necesar, mai intai, ca acestia sa creada cu adevarat in valoarea orasului! Tre sa gasesti o modalitatea f aproapiata de structura comuna a omului de rand, pt a implementa "spiritului giugiuvean"! Ce-ar fi sa le propui conducatorilor vaporeni, sa realizeze un program de promovare a Giugiului prin evidentierea acestor locuri prea putin scoase la iveala?

Anonim spunea...

povestea cu basarabia mai circula intr-un fel: se spune ca au avut o harta foarte mica si au trasat granita cu un creion neascutit si asa s-a mai mutat frontiera cu cativa km.

Related Posts with Thumbnails